Szülészet-Nőgyógyászati Egység – Marcali

Osztály neve:

SMKMOK Marcali Telephely Szülészet-Nőgyógyászat és 24 órás Rooming-in

Osztályvezető főorvos:

Dr Nyilas Pál

Szakdolgozó vezető:

Horváth Márta

Szülészet-Nőgyógyászat és 24 órás Roomig-in egység Külső vonal Mellék Fax
Osztályos iroda 06-82-801-863 4221 -
Nővérpult 06-82-801-863 4113 -
Terhes és nőgyógyászati szakrendelés 06-82-801-863 4232 -
Terhes és nőgyógyászati Ultrahang Szakrendelés 06-82-801-863 4135 -
Szülőszoba 06-82-801-863 4307 -

 

Általános tájékoztató a Szülészet-Nőgyógyaszat és 24 órás Rooming-in egység fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban.

Az osztály elhelyezkedése:

A szülészet-nőgyógyászat és 24 órás Rooming-in osztály az „M” épület első emeletén található. A járóbetegeink ellátása a „D” épület első emeletén lévő nőgyógyászati és praenatalis szakrendelésen történik, egy közös vizsgáló helyiségben. Közvetlenül mellette a terhes és nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok biztosítottak a betegek részére (térkép)

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Tekintettel az osztály és a szakrendelések szakmai profiljára, előjegyzési rendszer nincs.

Osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen az osztályvezető főorvostól, valamint a kezelőorvostól. Ügyeleti időben az ügyeletes orvostól.

Osztályunkon a szakdolgozók csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást!

Mivel foglalkozik az osztály?

 1. Normál szülések mellett az osztály kompetenciájának megfelelő patológiás terhességek és a szülészeti események ellátása. A szülészeti fájdalomcsillapítás különböző módszerei, így a gerincközeli (epidurális) anesztézia is választható.
 2. A családközpontú szülészeti ellátás keretein belül biztosított a szülő nők számára az apukák vagy 1 személy jelenléte a vajúdási idő alatt
 3. Szülésre való felkészítésre is biztosított a lehetőséga kismamák számára, igény alapján, a védőnői szolgálattal együttműködve
 4. Az újszülöttek ellátása 24 órás Rooming-in rendszerben történik
 5. Nőgyógyászati kis és nagyműtétek, amely magába foglalja az endoszkópos műtétre érkező betegek ellátását, meddő betegek kivizsgálását.
 6. A járóbetegeket 3 szakrendelésen látják el. Az általános nőgyógyászati és praenatalis szakrendelés mellett ultrahang rendelésen terhességi 3D-4D vizsgálatra is lehetőség van.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Az Osztályra és a praenatalis és nőgyógyászati szakrendelésre érkező betegeknek nem szükséges beutalóval rendelkezniük. A terhes és nőgyógyászati ultrahang vizsgálat beutaló köteles. Háziorvosi beutalóval, szakrendelés beutalójával, SBO-ról, más osztályról vagy intézményből áthelyezéssel.

Az osztályon a kezelés irányítója:

Az osztályon a betegek kezelésének irányítását az osztályvezető főorvos végzi a szakorvosok együttműködésével. Sürgősséggel érkezett páciensek a szakrendelésen kerülnek ellátásra, ügyeleti időben is. Amennyiben műtét elvégzése szükséges, az osztályon történik a műtéti előkészítés is. A várandósok, szülő nők, műtétre jelentkező beteg felvétele az osztályon történik.

Mit hozzon magával felvételkor?

Amennyiben előjegyzéssel kerül a beteg felvételre, az első vizsgálatnál mindenről részletes információt kap személyre szólóan.

 1. Kismamák házassági anyakönyvi kivonatot, ill. apasági nyilatkozatot, válás esetén a bírósági végzés, vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonatot.
 2. Terhes kis-könyvet, előző vizsgálati leleteket.
 3. Személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját.
 4. Amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
 5. Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen!
 6. Osztályos felvétel esetén: hálóinget, pizsamát, papucsot, tisztálkodási eszközöket, személyes higiénés felszereléseit.

Mit NE hozzon magával?

Ékszert, pénzt, bankkártyát, nagy értékű eszközt.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Műtéti előkészítés (vérvétel, aneszteziológiai vizsgálat).

Műtét / kezelés utáni teendők?

Kímélő életmód, megfelelő diéta tartása, hasi műtét után haskötő használata.

Elhelyezés:

Szülőszoba: 1-ágyas

Rooming-in részlegen 2X2 ágyas megosztott kórtermekben, melyeknek előtereiben az újszülöttek ellátására pelenkázó asztal és a fürdetéshez kád biztosított.

Nőgyógyászati részleg: 2 ágyas

Tisztálkodási lehetőségek:

Önálló vizesblokkal rendelkezik minden szoba.

Étkezés:

Naponta 3x-i (reggeli, ebéd, vacsora, diéta esetén uzsonna), amit a kórház tálcás rendszerrel, egyénre szabottan (diétának megfelelően) szervíroz. Az osztály közösségi területén étkező asztal biztosított.

Látogatók, látogatási rend:

Az Osztályon a látogatási idő minden nap délután 15:00-18:00 óráig tart. Hétvégén és ünnepnap: délelőtt 10:00-11:00 óráig és délután 15:00-18:00 óráig van lehetőség. Az újszülötteket ablakon keresztül nézhetik meg a hozzátartozók, az osztályra látogató nem mehet be.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

A szülőszoba légkondicionált. Az osztályrész közösségi területén televízió van.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei:

Minden kórteremben, zárható szekrényben tárolhatja a beteg a ruháit és személyes tárgyait. Amennyiben értéktárgy megőrzést kíván a beteg, a kórházi szabályzat szerint történik.

Az osztály időbeosztása (vizit, reggeli ebéd vacsora…stb.):

A beteg felvételénél ismertetésre kerül a házirend, erről írásos tájékoztatót kap.

Betegszállítás:

A betegszállítás (vizsgálatokra, más intézménybe, otthonába) orvosi elrendelés alapján, a beteg állapotának és igényének figyelembevételével történik. Megrendelését az osztályon kijelölt munkatárs végzi.