Sebészeti osztály orvosai, a képen a sebész orvosok csoport képe látható

Általános- Mellkas és Érsebészeti osztály_

 

Üdvözöljük a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Általános- Mellkas- és Érsebészeti Osztályának honlapján!

 

Bemutatjuk az Osztály szerkezeti tagozódását, tevékenységi körét, a munkatársakat, a szakambulanciák profiljait és elérhetőségeinket.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban az Európai Uniós fejlesztések keretein belül jelentős átalakítások történtek a jelenkor legmodernebb kívánalmainak megfelelően. A világszínvonalú műszerekkel felszerelt Központi Műtőblokk Magyarország legkorszerűbb műtői közé tartozik, lehetővé téve számos speciális beavatkozás elvégzését is.

Az Osztály két telephelyen működik. Kaposváron a Kórház Műtéti Tömbjének felújított 3. és 4. emeletén 78 ággyal fogadunk betegeket. A kórtermek 1, 2, 3 és 4-ágyasak, valamennyi légkondicionált és vizesblokkal rendelkezik. Az ugyancsak felújított, jól felszerelt Marcali Telephelyen 20 ágyon kerülnek ellátásra a jobb általános állapotú betegek, egyszerűbb megbetegedésekkel, mint visszér, lágyéksérv vagy epekő.

A jól képzett, empatikus szakápolók áldozatkész munkájának köszönhetően a betegek testileg és lelkileg is megfelelően gyógyulhatnak az Osztályon. A kötözős nővérek segítségével abszolút higiénikus úton segítik elő a sebek gyors és biztonságos gyógyulását, melyhez az esetenként szükségessé váló speciális kötszerek is rendelkezésre állnak. Speciális műszerek, mint pl. beteg monitorok és ultrahang készülék is segítik a gyógyítást a napi működésben.

Az Osztály klinikai és alapkutatási tevékenységet is folytat a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetével együttműködve. Oktatási tevékenysége során medikusokat és rezidens kollégákat is képeznek, további szakmai fejlődésüket konkrét, felügyelt műtétek garantált végzésével támogatják. Az Osztályt jellemzi az aktív kongresszusi részvétel és szereplés előadásokkal és/vagy poszterekkel.

Az Általános- Mellkas- és Érsebészeti osztály része a Kórház komplex, diagnosztikát (CT, MR, PET CT, PET MR, izotópdiagnosztika, endoszkóppia), sebészeti és onkológiai tevékenységet is magába foglaló onkológiai ellátó rendszerének, melynek alapja az országban egyedülálló Onkonetwork számítógépes rendszer. A daganatos betegek kivizsgálási eredményeinek és az ezeken alapuló terápiás terveknek a megbeszélése minden esetben Onkoteamen történik, ahol onkológus, patológus, radiológus, sugárterápiás szakember és sebész együttesen dönt a legmodernebb protokolloknak megfelelően.

  • A tápcsatornát (nyelőcső, gyomor, vékony-, vastag- és végbél, hasnyálmirigy, epe utak, máj) érintő daganatos elváltozások komplex diagnosztikája és kezelése, beleértve ezen szervek laparoszkópos technikával történő műtéteit is. Rendkívül magas színvonalú endoszkópos belgyógyászati háttérrel rendelkeznek, mely jelentősen javítja a diagnosztikai és terápiás lehetőségeket.
  • Mellkasfalat és tüdőt érintő daganatok komplex műtétei, video asszisztált minimal invazív módszerekkel is.
  • Az endokrin rendszer (mellékvese, pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy) és a lép daganatos megbetegedéseinek komplex, esetenként minimal invazív sebészi ellátása.
  • Emlősebészeti tevékenység során törekvés az emlőmegtartó műtétek végzésére. Az őrszem nyirokcsomó meghatározása izotóp jelöléssel a mindennapi rutin részét képezi. Az Osztályon lehetőség van a csonkoló emlő műtéteket követően az ezeket követő rekonstrukciós műtétekre a plasztikai sebészet keretein belül.
  • Melanoma malignum (rosszindulatú bőrdaganat) komplex, akár azonnali rekonstrukciót is igénylő sebészete, ugyancsak az őrszem nyirokcsomó izotóp jelölésével.

A sebészet alapvetően konzervatív szakmának nevezhető, ezért történetében kevés olyan jelentős változás történt, mint a minimálisan invazív technika rohamos előretörése az elmúlt két és fél évtized folyamán. Az Osztály vezető sebészei jelentős szerepet játszottak több minimálisan invazív mellkasi-, illetve hasi sebészeti beavatkozás (nyelőcső-, gyomor-, máj és hasnyálmirigy műtétek, sürgősségi és vastagbél beavatkozások) hazai elterjesztésében. A minimálisan invazív technika alkalmazásának előnyei a beteg számára a hagyományos „nyitott” műtétekkel szemben a gyorsabb felépülés és munkába állás lehetősége, a kevesebb sebgyógyulási zavar és a jobb kozmetikai eredmény.