Prevenció_old

Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda

Köszöntjük a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda oldalán!

“Ha az orvoslást, csak akkor alkalmazzuk, ha már megbetegedtünk, ha akkor igyekszünk a rendet visszaállítani, amikor már nyugtalanság támadt, ez olyan, mintha, akkor kezdenénk egy kutat ásni, amikor már elgyengültünk a szomjúságtól”

Huang Ti Nei Jinga Sárga Császár belgyógyászati könyvéből

Mi is az a PREVENCIÓ?

A prevenciós iroda munkatársai (Jobbról -balra: Csutorás Éva, Dr. Szőnyiné Ványi Gabriella, Mándli Orsolya)
A prevenció, megelőzést jelent. Az élet minden területén igaz, hogy „jobb a bajokat megelőzni, mint utólag szomorkodni, hogy mi lett volna, ha…például másképp élünk, mást eszünk, többet sportolunk, előbb elmegyünk a szűrésekre, máshogy döntünk…”

Az egészségügyi célú prevenció a betegségek kialakulásának megelőzését, az egészség megőrzését, és a szervezet megedzését, illetve az állapotromlás megakadályozását is jelenti. A prevenció célja az egészségi állapot és az életminőség javítása, az egészség védelme, a betegségek, sérülések megelőzése.

A prevenció egyben tudatos döntést is jelent; felelősségvállalást magunkért és azokért, akik fontosak nekünk, akik számítanak ránk.
A prevenciós iroda munkatársa - Márkus Ágnes sportoktató
A prevenciónak (megelőzésnek) különböző szintjei vannak:

 1. primer (elsődleges) megelőzés,
 2. secunder (másodlagos) megelőzés,
 3. tercier (harmadlagos) megelőzés.

A PREVENCIÓ SZINTJEI ÉS GYAKORLATI MEGVALÓSULÁSA A KAPOSI MÓR OKTATÓ KÓRHÁZBAN:

Primer prevenció

PRIMER PREVENCIÓ:

A betegségek kialakulásának megelőzésére, az egészség fenntartására, menedzselésére irányuló tevékenységek.

Eszközei:
Külső egészségkárosító hatások minimalizálása, életmód befolyásolás, egészségnevelés, rizikó állapotok szűrése, immunizáció.

Gyakorlati megvalósulása:

Család és nővédelmi ambulancián, Szülészeti-nőgyógyászati szakrendeléseken tanácsadás a családtervezéshez, egészséges magzatok fogantatásához, egészséges gyermekek születéséhez. (Anya életmódi tanácsadása)

Részt vesznek benne:

 1. szülész-nőgyógyász orvosok, ápolók,
 2. szülésznők, dietetikusok,
 3. védőnő.

Szülészeten – Újszülött részlegen:

 1. Újszülöttek anyatejes táplálásának támogatása;

Tanácsadás az anyák és családjaik számára,
hogyan őrizzék meg gyermekeik egészségét (táplálkozás, mozgás, rendszeresség, stb.).

Részt vesznek benne:

 1. Gyermekorvosok, újszülöttes ápolók,
 2. szülésznők, ápolók,
 3. védőnő, dietetikus.

Gyermekosztályon a gyógytornászok vezetésével:
baba-mama, gyermek torna az osztály alagsorában kialakított tornateremben. Célja a gyermekek mozgásszeretetének kialakítása, egészséges mozgásformák elsajátítása, mozgásszervi betegségek (pl.: gerincferdülés) megelőzése.

Egészségnevelés gyakorlati megvalósulása:
Főként a gyermekosztályon, de minden osztály munkájában szerepe van az egészségnevelésnek.

Kórházi dolgozók részére primer prevenció:
KIR, MEBIR megvalósulása; évente kötelező orvosi vizsgálattal a rizikó állapotok szűrése; immunizáció (Hepatitis B, Influenza elleni védőoltás); fertőződések megelőzése a higiénés szolgálat segítségével.

Secunder prevenció

SECUNDER PREVENCIÓ:

A betegségek korai fázisban történő felderítésére, felismerésére, irányuló tevékenység, abban a stádiumban mikor még irreverzibilis (vissza nem fordítható) változások nem következtek be.

Eszközei:

 1. különböző életkorokhoz kötött szűrővizsgálatok,
 2. népegészségügyi szűrővizsgálatok,
 3. egészségi állapotfelmérések

Gyakorlati megvalósulása:

Az újszülött-, csecsemő-, gyermek-, serdülőkorban végzett szűrővizsgálatok közül az újszülött kori szűrővizsgálatok történnek a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Újszülött kori szűrések: 0-4 napos életkorban

 1. teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére,
 2. testtömeg, testhossz, fejkörfogat mérése,
 3. ideggyógyászati vizsgálat,
 4. csípőficam szűrése,
 5. ultrahangos szűrés
 6. érzékszervek működésének vizsgálata (hallás és a látás vizsgálata)
 7. anyagcsere betegségek szűrése: galactosaemia, hypothyreosis, phenylketonuria(PKU)

Népegészségügyi szűrővizsgálatok:

Népegészségügyi szűrésnek nevezzük azokat a szervezett szűrővizsgálatokat, amelyek nagy lakosságcsoportra kiterjedőek, és szervezett keretek között, behívásos rendszerben valósulnak meg.

Népegészségügyi szervezett szűrést olyan betegségek szűrése érdekében lehet szervezni, amelyek a lakosságban nagy számban fordulnak elő; a betegség hosszú idő alatt alakul ki; a betegség szűrésére van megfelelő módszer; a további kivizsgálás biztosított; hatékony terápia áll rendelkezésre a gyógyításhoz; továbbá a szűrési eszközök, szakemberek megfelelő számban rendelkezésre állnak.

Hazánkban jelenleg két ilyen – a fentiekben felsorolt szempontoknak megfelelő – népegészségügyi szervezett szűrésen vehet részt a lakosság.
Ezek a következőek:

 1. mammográfiás emlőrák szűrés a 45 és 65 év közötti nők részére kétévente
 2. méhnyakrák szűrés a 25 és 65 év közötti nők részére az első negatív szűréstől számítva háromévente

Egyéb szűrővizsgálatok:

Tüdőszűrés:

Radiológiai módszerrel történő szűrővizsgálat a lakosság meghatározott körében. A szűrés célja a tüdő tuberkulózis korai felkutatása, de segítséget nyújt a tüdő egyéb betegségeinek és a mellkasban elhelyezkedő szervek rendellenességeinek felfedezésénél. A tüdőszűrésen belül megkülönböztetünk járványügyi érdekből végzett szűrést, szakképzettséghez és munka alkalmassági vizsgálathoz kötött kötelező tüdőszűrést és az életkorhoz kötött tüdőszűrést.

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálat független az adott területen a tbc előfordulásának gyakoriságától. 40 éves életkor felett egy évben egy alkalommal az egészségügyi alap terhére a társadalombiztosítás finanszírozza, vagyis a lakosság számára térítésmentesen igénybe vehető. Ez a szűrővizsgálat nem behívásra történik, a vizsgálathoz beutaló sem szükséges, az saját kezdeményezésre is igénybe vehető.
A szűrést a Tüdőgondozó végzi.

Prosztatarák szűrés:

A férfiak számára 50 éves életkor felett évente egyszer javasolt szűrővizsgálat, melynek célja a prosztata jóindulatú elváltozásainak és a rosszindulatú prosztataráknak az időben való felfedezése.

Az egyéb – felnőtt lakosság körében végezhető – életkorhoz kötött szűrővizsgálatok az egészségügyi alapellátáson belül a háziorvosok hatáskörébe tartoznak. Ilyen szűrések a vastagbélrák szűrés, szív- és érrendszeri betegségek szűrése, cukorbetegség és egyéb anyagcsere betegségek szűrése, vesebetegségek szűrése, érzékszervi szűrések. A kiszűrt betegek további kivizsgálása és szakellátása történik a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Tercier prevenció

TERCIER PREVENCIÓ:

a harmadlagos megelőzés körébe tartozik tulajdonképpen maga a gyógyítás is, de köznyelvben elsősorban a szövődmények, későbbi károsodások megelőzését, a rehabilitációt értjük.

Gyakorlati megvalósulása:

Dietetikai szolgálat – diétás és életmódi tanácsadás a szakrendelésekről, ambulanciákról, osztályokról hozzájuk irányított betegek, és a fekvő betegek részére.

Gyógytornászok: Mozgásszervi és rehabilitációs tanácsadás, betegoktatás a gyógyító osztályokon és fizioterápiás részlegen.

Diabetes szakrendelésen: Tanácsadás a táplálkozás, életmódi, testápolás terén, és további szövődmények kialakulásának megelőzése.

Kardiológiai szakrendelésen: Táplálkozásra, koleszterinszint csökkentésére, életmódra, mozgás ösztönzésére, dohányzás abbahagyására irányuló, és további kardiológiai rizikók kialakulásának megelőzésére vonatkozó tanácsadás.

Gyógyító osztályokon, szakrendeléseken, ambulanciákon terápiás tanácsadás, életmódi, táplálkozásbeli tanácsadás, pszichés és életvezetési tanácsadás. (Kiemelten az Onkológiai centrumban, de minden gyógyító osztályon, részlegen is megvalósul.)
Kardiológiai rehabilitáció. Mozgásszervi rehabilitáció.


A Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda tevékenysége a prevenció mindhárom szintjét magába foglaló egészségfejlesztési programok megvalósítása.

Lásd részletesen:

 1. Elérhetőség / Kapcsolat
 2. Történetünk
 3. Küldetésünk
 4. Tevékenységeink
 5. Egészséges életmód program
 6. Lakossági színterű egészséges életmód napok
 7. Képgaléria