Nukleáris Medicina Osztály

Somogy megyében 1975 óta, a Kaposi Mór Oktató Kórházban 1983 október 17-től működik izotópdiagnosztikai laboratórium, ma inkább nukleáris medicina munkahelynek nevezik. Az izotópdiagnosztika funkcionális képalkotó módszer, nyílt radioaktív készítmények diagnosztikai, terápiás, és kutatási célból való felhasználása.

Az élő szervezeten belüli (in-vivo) diagnosztikai és terápiás eljárásai, radioizotóppal jelzett farmakonok(radiofarmakonok – Izotóppal megjelölt készítmény, diagnosztikus ill. terápiás célra.) alkalmazásán alapulnak, amelyek szerv, szövet, vagy funkció specifikus vegyületek, elektív módon dúsulnak, sugárzásuk detektálása lehetőség a képalkotásra.

Minden szerv/szövet, specifikus radiofarmakonokkal vizsgálható, így a szolgáltatások az emberi testben megtalálható valamennyi szervre kiterjednek. A  terápiás eljárások járó betegek számára jóindulatú pajzsmirigy betegségekben, valamint onkológiai betegségben szenvedők számára kiterjedt csont áttétek esetén fájdalom csillapítási céllal történnek.

Korszerű infrastrukturális feltételek mellett, világszínvonalú képalkotó eszközökkel történnek a vizsgálatok.

Az alábbi képalkotó eszközökkel, amelyek online kapcsolatban vannak mind a betegadat kezelő, képfelvevő és feldolgozó programokkal, valamint az intézményi betegadat kezelő programokkal, amelyek magas színvonalú oktatási feladatok ellátását is lehetővé teszik.

  1. „NUCLINE SPIRIT DH-V” SPECT digitális gamma kamera MEDISO
  2. „ANYSCAN DH-V” SPECT digitális gamma kamera MEDISO
  3. „NUCLINE TH” digitális pajzsmirigy kamera MEDISO

A képalkotó vizsgálatokhoz szükséges, intravénásan alkalmazott farmakonok jelzése Európában is a legkorszerűbbnek számító „Venstra” steril elszívó fülkében történik.

A légkondicionált betegváróban kényelmes várakozási idő biztosítható a képalkotó vizsgálatra érkezőknek, külön helyiséggel a fekvőbetegek, a járóbetegek, vizsgálatra érkező kisgyermeket kísérők és a radionuklid terápiára érkezők számára.

Az osztálynak két nukleáris medicina szakorvos munkatársa, három diagnosztikai képalkotó diplomás munkatársa, egy egyéb diplomás munkatársa, három radiofarmakológiai szakasszisztens munkatársa,egy izotóp asszisztens munkatársa, valamint egy adminisztrátor munkatársa van.

Minden munkanapon 10h-14h időtartamban a 82-501-359 -es telefonszámon kérhetők diagnosztikai képalkotó vizsgálatok és ambuláns radionuklid terápia, ez utóbbi kizárólag az adott szakterület szakorvosától.

Kérjük a pácienseket, amennyiben képalkotó vizsgálatra nem tudnak megjelenni, a fenti telefonszámon munkatársainkat tájékoztatni szíveskedjenek.

Munkatársaink a vizsgálatot megelőző napon Önt fel fogják hívni. Ezért kérjük, hogy adja meg a SAJÁT TELEFONOS elérhetőségét annak a kezelőorvosnak (beutaló orvosnak), aki a képalkotó vizsgálatot az osztálytól kéri Önnek!

Az izotópdiagnosztikai laboratóriumba előjegyzés szerint érkező valamennyi páciens részletes írásbeli és szóbeli tájékoztatást kap az elvégzendő szcintigráfiás vizsgálatról.

Osztálynapló

Nukleáris Medicina Osztály – Az Intézmény területén a D épület (térkép) első emeltén található.

Osztályvezető főorvos:

dr. Zilahi Lívia klinikai kémiai labordiagnosztikai és nukleáris medicina szakorvos

Helyettes főorvos:

dr. Ferenczy Éva belgyógyász és nukleáris medicina szakorvos.

Szakdolgozó vezető:

 Adler Judit, diplomás diagnosztikai képalkotó

Előjegyzés:

82-501-359 minden munkanapon 10h-14h időtartamban

Fax:

82-501-360

E-mail:

izotop@kmmk.hu

Italautomata