DEXA – Csontsűrűség mérés

A szakrendelő címe:

Kaposvár, Tallián Gy. u. 20-32. (térkép) | KMOK Északi épület, 4. szárny, I emelet, 15b-17 ajtó

Igénybevétel módja: Beutaló és előjegyzés köteles.
A vizsgálatokat előjegyzés alapján, szakorvosi beutalóra végzik.
(A csontsűrűség mérés a jelenlegi OEP finanszírozás szerint csak szakorvosi beutalóra végezhető. )

Lehetőség van térítéses vizsgálatok elvégzésére is, ha a beteg beutaló nélkül érkezik.

Rendelési idő

HÉTFŐ
8:00-16:00
KEDD
7:30-12:30
SZERDA
8:00-16:00
CSÜTÖRTÖK
7:30-16:00
PÉNTEK
7:30-16:00

Általános tájékoztatás

Hogyan történik a betegfelvétel, hol van a regisztráció?

Központi regisztráció és betegfelvétel az Északi Tömb bejáratának aulájában.

Hogyan kérhet előjegyzési időpontot?

Telefon: +36 82 501-300 / 1470-es mellék ; +36 82 512-490
Fax: +36 82 512-492

A bejelentkezésnél felveszik Öntől a személyes adatait, ha volt előző DEXA vizsgálata, annak időpontját, a beutaló orvosát, illetve az Ön telefonos elérhetőségét azért, hogy technikai akadály esetén értesíthető legyen.

Van -e várólista?

Nincsen várólista.

Honnan kell a beutaló?

Szakorvosi beutaló szükséges.

Beutaló szakmák köre:
01 Belgyógyászat, 02 Sebészet, 03 Traumatológia, 04 Szülészet-nőgyógyászat, 10 Ortopédia, 11 Urológia, 12 Klinikai onkológia, 14 Reumatológia és fizioterápia, 22 Mozgásszervi rehabilitáció, 28 Haematológia, 29 Allergológia és klinikai immunológia, 30 Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia, 31 Gasztroenterológia.

Milyen egyéb utasításokat kell követni?

A betegnek a vizsgálatra, a beutaló mellett feltétlenül érdemes a korábbi orvosi dokumentációt magával hoznia. Hozza magával korábbi orvosi leleteit, rendszeresen szedett gyógyszerei listáját.

A rendelés telefonos elérhetősége:

Telefon: +36 82 501-300 / 1470-es mellék; +36 82 512-490
Fax: +36 82 512-492

Területi ellátási kötelezettség

Az ÁNTSZ által közzétett listában megtekintheti, a Kaposi Mór Oktató Kórház területi ellátási kötelezettségét, szakma szerinti bontásban.

Itt érhető el és tekinthető meg a lista
A „Település ellátási adatlap” opción belül, „Település kiválasztása” -nál be kell írni a települést és kilistázza, hogy adott szakma esetén melyik kórház a területileg illetékes.

Mire való a vizsgálat és mikor van ilyen vizsgálatra szükség?

Az osteodenzitometria során pontosan megítélhető a szervezet csontjainak az ásványianyag tartalma, a vizsgálat segítségével igazolható a csontritkulás (oszteoporózis). A vizsgált csontok sűrűségét (Kálcium-tartalmát) gramm/cm2-ben adjuk meg. A vizsgált egyén csontsűrűségét megadjuk az egészséges egyének átlagos csontsűrűségétől való eltérés formájában (T-score, Z-score).

A csonttörési kockázat meghatározását a WHO központjában kidolgozott ún. FRAX-szisztémával végzik.A betegektől kikérdezéssel nyert, valamint a standard csontsűrűségmérés és a csigolyatörési adatok alapján egyénre szabva, százalékban kifejezve megadják az elkövetkező 10 évben bekövetkező csonttörés valószínűségét.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálatot több éves gyakorlattal rendelkező tapasztalt szakemberek végzik. A csontsűrűség mérésére kettős energiájú (alacsony sugárterheléssel járó) röntgensugarat alkalmaznak, amellyel vizsgálható akár az egész csontrendszer, illetve a lumbális (ágyéki) gerinc, a combnyak vagy a kar ásványianyag tartalma.

A vizsgálat során a beteget egy mellkas röntgen sugárterhelésének csupán kb. 1/50-ed része éri. A mérés kb. 10 percig a vizsgáló asztalon fekvő helyzetben, mozdulatlanul történik, fájdalommal nem jár, előkészítést nem igényel, (a beteg ehet, ihat, gyógyszereit beveheti, levetkőznie nem kell).

A szakrendelésen dolgozó densitometriás asszisztensek

  1. Frangné Csorba Etelka
  2. Horváth-Kaiser Beáta
  3. Vincze Veronika

Oldal nyomtatásaOldal nyomtatása