Kardiológiai szakrendelés

Kardiológiai szakrendelés

A szakrendelésen az előjegyzett, illetve háziorvos által beutalóval ellátott betegeink ellátását végezzük.

A szakrendelő címe:

Marcali, Széchenyi u.17-21 D épület. II. emelet, lépcsőtől balra

Igénybevétel módja: Beutaló és előjegyzés köteles

Általános tájékoztatás

Hogyan történik a betegfelvétel, hol van a regisztráció?

A Belgyógyászatra érkező betegek személyesen a kórház „D” épület földszintjén lévő előjegyzési / betegfelvételi pultnál tudnak regisztrálni.

Hogyan kérhet előjegyzési időpontot?

Telefonon: +36-82-801-860-as központon keresztül.
Néhány kivételes esettől eltekintve az előjegyzett időpontok tarthatók.

Van -e várólista?

Várólista nincs, de az tervezett vizsgálatokra általában néhány hétre előre tudunk időpontot adni.

Honnan kell a beutaló?

Háziorvosi, vagy szakorvosi beutaló szükséges.

A rendelés telefonos elérhetősége:

Telefon: +36-82-801-860 / 4244-es mellék

Területi ellátási kötelezettség

Az ÁNTSZ által közzétett listában megtekintheti, a Kaposi Mór Oktató Kórház területi ellátási kötelezettségét, szakma szerinti bontásban.

A „Település ellátási adatlap” opción belül, „Település kiválasztása” -nál be kell írni a települést és kilistázza, hogy adott szakma esetén melyik kórház a területileg illetékes.

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni?

A kardiológiai járóbeteg ellátás több vizsgálóhelységben történik, melyek különböző vizsgálatoknak adnak helyet.

Holter szoba: Holter EKG, ABPM,

Holter EKG: 24 órás EKG monitorizálás. A vizsgálat célja a különböző ritmuszavarok kimutatása. A páciensre egy 3 elvezetéses EKG kerül felhelyezésre, melyet egész nap magán kell viselnie. Az eszköz viselése közben nem kell ágynyugalmat tartani, sőt legideálisabb, ha a szokványos napi tevékenység közben tudjuk megfigyelni a szívműködést. Készüléket víz nem érheti! A felhelyezett készüléket másnap kell ambulanciánkra visszahozni.

ABPM: 24 órás vérnyomás monitorizálás. Automata vérnyomásmérő készülék kerül felhelyezésre mely 24 órán keresztül megadott időközönként, megméri a páciens vérnyomását. Készülékkel szokványos napi teendők elvégezhetőek. Készüléket víz ne érje! A felhelyezett készüléket másnap kell ambulanciánkra visszahozni.

 

Kardiológia szakrendelés:

A szakrendelésen az előjegyzett, illetve háziorvos által beutalóval ellátott betegeink ellátását végezzük. A rendelőben fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, gyógyszeres javaslatok kiadása valamint további szakvizsgálatokra továbbküldés történik. A betegnek vizsgálatra a beutaló mellett érdemes a korábbi orvosi dokumentációt magával hoznia. Ebben a helyiségben történik a kardiológia szakrendelésre, ill. echocardiographiára érkezett betegek előkészítése, EKG elkészítése.  Echocardiographia is itt történik.

Tudnivalók: A szív ultrahangos vizsgálata. A vizsgálat félmeztelenül történik. Mint az ultrahangos vizsgálómódszerek az echocardiographia is fájdalommentesen, gyorsan tud fontos információkkal szolgálni a vizsgált szervről. Vizsgálat során informálódhatunk a szív üregeiről, méreteiről, billentyűinek állapotáról, a szívizom működéséről, falmozgászavarokról.

Ergometria is itt történik:

Szakrendelés által előjegyzett, ill. visszarendelt betegek vizsgálata.

Fizikai terheléssel provokálható mellkasi fájdalom, fulladás ill. ritmuszavarok vizsgálatára, szívkoszorúér tágításon átesett betegek utánkövetésére szolgáló eljárás. Ezen részlegünkön a terhelés futószalagon történik. Vizsgálat előtt bevehető gyógyszereket illetően javasolt kezelőorvossal egyeztetni. Tanácsos könnyű, sportos öltözék, hölgyek esetén melltartó viselése. A vizsgálat félmeztelenül történik. A vizsgálat során a páciens neme és életkora alapján meghatározott ideig kell teljesíteni fokozódó nehézségi szinteken. A páciens a terhelés alatt folytonos EKG és vérnyomás kontroll, állandó orvosi felügyelet alatt áll.

A szakrendelésen dolgozó orvos:

1.       Dr. Ledniczki István