Idegsebészeti osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Horváth Zoltán PhD. c. egyetemi docens

Osztálynapló

Osztály neve:
Idegsebészeti osztály
Mb. Oszt. vez. főorvos:
Dr. Fehér Máté
Szakdolg. vezető:
Dragovecz Angéla, diplomás ápoló
Telefon:
Osztály: +36 82 501 354
Idegsebészeti Osztály Külső vonal Mellék Fax
Nővérpult 501-354 1354 -

Általános tájékoztató az Idegsebészeti osztály fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban.

Az osztály elhelyezkedés (térkép):

Műtéti tömb 2. emelet (térkép)

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Ambuláns járóbeteg előjegyzés a 82 501 300 / 1682-es mellék, vagy személyesen az osztály nővérpultjánál kérhető.

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Állapotáról, a tervezett műtétről, annak várható következményeiről, a gyógyulás lefolyásáról, a kezeléshez szükséges beavatkozásról felvilágosítást Önnek a kezelő orvosa adhat. Ápolással kapcsolatos kérdéseivel az ápolószemélyzethez is fordulhat.

Mivel foglalkozik az osztály?

Az Osztály a műtéti kezelést igénylő idegsebészeti, koponya- és gerincsérültek, koponya- és gerincdaganatok, degeneratív gerincbetegségek, agyi érbetegségek (lágyagyhártya alatti vérzések, állományvérzések) műtéti ellátását végzi, továbbá a már műtéten átesett, sugárkezelést igénylő betegek osztályos hátterét biztosítja.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Az idegsebészeti szakambulancia a betegeket beutalóval (háziorvosi, szakorvosi) előzetes telefonos, vagy személyesen kért előjegyzési időpontban fogadja a központi betegfelvételen történő regisztrációt követően.

Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatra a szakrendelési időben van lehetőség.

Osztályos felvétel acut esetben más intézményből sürgősségi betegellátó centrumon keresztül, vagy tervezett felvételnél a kezelőorvos által egyeztetett időpontban.

Az osztályon a kezelés irányítója:

A hatályos egészségügyi jogszabályoknak megfelelően a területi ellátási kötelezettség figyelembe vételével a beteg a gyógyító intézményt, annak osztályát maga választja meg. Kezelését teljes felelősséggel az osztályvezető irányítja, a kezelést (gyógyszerest, műtétit) közvetlenül végző orvost ő jelöli ki.

Mit hozzon magával felvételkor?

Felvételkor tervezett befekvéshez kérjük, hozza magával anaesthesiológiai vizsgálati eredményét, előzetesen készült CT, vagy MRI felvételét, esetleg más intézményben készült egyéb leleteit (mellkas felvétel, kardiológiai vizsgálat-, vérvétel eredmény), TAJ-kártyáját, személyi igazolványát.

Tisztálkodási eszközöket, (tusfürdőt, 2db szivacsot, 2db törölközőt, fogkefét, fogkrémet, borotválkozási eszközöket), pizsamát, papucsot szintén hozzanak magukkal.

Mit ne hozzon magával?

Lehetőség szerint nagyobb összegű készpénzt, ékszert befekvéskor ne hozzon magával.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Ételt műtét előtti este 18 óráig, folyadékot éjfélig fogyaszthat, éjféltől a dohányzás mellőzése is szükséges. Műtét reggelén a rendszeresen szedett gyógyszereiből az altatóorvos által meghatározottakat szükséges bevenni. Kérjük, hogy műtét reggelén alaposan tisztálkodjon meg, ennek a fertőzések megelőzésében van fontos szerepe. Koponyaműtétnél szükséges a fertőtlenítő szerrel való hajmosás is, illetve minden műtétre kerülő betegnél elengedhetetlenül szükséges az alapos száj toalett. Az invazív (műtéti) beavatkozások elvégzéséhez előzetes tájékoztatást követően írásban kell hozzájárulni.

Műtét / kezelés utáni teendők?

Műtét utáni állapotától függ, hogy mennyi ideig kell ágyban maradni, általában porckorongsérv műtét után másnap, koponya műtét után pár napon belül kelhet fel. Három órával a műtét után, ha nincs hányingere és teljesen ébren van, fogyaszthat folyadékot, hat óra eltelte után szilárd folyadékot is ehet.

Tisztálkodási lehetőségek:

Minden kórteremben WC és zuhanyzó áll a beteg rendelkezésére.

Étkezés:

Diéta meghatározása orvosi utasításra, szakápoló és dietetikus bevonásával történik. Diétától függően napi 3-5x-ri étkezést tudunk biztosítani. Étkezésre a kórteremben illetve a társalkodó helyiségben van lehetőség.

Látogatók, látogatási rend:

A látogatási idő 9-19 óráig, de a látogatás szünetel a beteg kezelése, ellátása, ápolása, orvosi vizit alatt. Lehetőség szerint egy betegnél egyszerre két látogató tartózkodjon a kórteremben, 8 év alatti gyermeket ne vigyenek be.

Elhelyezés:

Az Osztály 7 kórteremmel működik, melyből 2 db 4-ágyas kórterem posztoperatív őrző központi oxigénnel, központi szívóval, betegmegfigyelő monitorral, továbbá 4 db 4-ágyas kórterem és 1 db 1-ágyas elkülönítő szoba szintén központi szívóval és oxigénnel.

Minden kórteremhez WC és fürdő tartozik. A kórtermekben megtalálható a többfunkciós éjjeliszekrény illetve külön kulcsra zárható betegszekrény. A betegek kényelmét és szórakozását biztosító kis társalgó is rendelkezésre áll olvasási, tévézési lehetőséggel. Minden betegkórterem légkondicionálóval ellátott.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei:

Kórteremben található éjjeliszekrény és kulcsra zárható betegszekrény. A beteg felvételkor nyilatkozatot tesz értéktárgy megőrzést illetően.

Adott osztály időbeosztása:

06:00-07:00 között történik a betegek ébresztése, ápolási feladatok végzése (fürdetés, ágyazás, vitális paraméter ellenőrzés, gyógyszerelés, műtétre kerülő beteg felkészítése).

07:45 –kor osztályos nagyvizit,melynek ideje alatt a betegeinket kérjük, tartózkodjanak a kórteremben.

Betegszállítás:

Osztályról való elbocsátásról a kezelő orvos az elbocsátás előtt 24 órával tájékoztatja a beteget, betegszállítási igényét kérjük kezelő orvosának jelezni. Osztályközi vizsgálatok az osztály beteghordójának segítségével történhet.