Hospice Egység – Marcali

Osztálynapló

Osztály neve:

Klinikai Onkológiai Centrum – Hospice Egység

Egység. vez. főorvos:

Dr. Halmos Zsuzsanna

Szakdolg. vezető:

Dombóváriné Bőhm Erzsébet

Telefon:

Klinikai Onkológiai Centrum Külső vonal Mellék Fax
Nővérpult 82 801 867 -

 

Általános tájékoztató a Klinikai Onkológiai Centrum – Hospice Egység ellátásával kapcsolatban.

Az osztály elhelyezkedése: (térkép)

Marcali Telephely, Marcali, Széchenyi u. 17-21.

Kastélyépület I. emelet

Előjegyzéssel kapcsolatban:

Beutalóval, előjegyzéssel vehető  igénybe.

Osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni lehet személyesen az egységvezető főorvostól, illetve telefonon a 82 801-867 telefonszámon.

Osztályunkon a szakdolgozók csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást.

Mivel foglalkozik az osztály?

A hospice szeretetteljes ápolást, gondozást biztosít azon betegek számára, akiknek daganatos megbetegedése olyannyira előrehaladott, hogy gyógyító kezelés már nem jön szóba. Ebben az időszakban azonban mindvégig lehetőség van a panaszok enyhítésére, a fájdalom csillapítására, a testi és lelki támogatásra, a halálfélelem csökkentésére. Ebben az életszakaszban a legfőbb érték az élet minősége.

A hospice ápolás célja, hogy a tumoros beteg panaszmentesen, emberhez méltóan élje élete záró szakaszát,  és segítse, támogassa a méltóságos elköszönést.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Hétfőtől – péntekig beutalóval előzetes helybiztosítás alapján.

Mit hozzon magával felvételkor?

  1. Beutalóját, személyi igazolványát, lakcím kártyáját, TAJ-kártyáját
  2. Amennyiben van, korábbi zárójelentéseit, ambuláns lapjait, egyéb vizsgálati eredményeit.
  3. Rendszeresen szedett gyógyszereiről pontos adattal rendelkezzen! Amennyiben speciális   gyógyszereket szed, egy-két napra való adagot célszerű behozni.
  4. Osztályos felvétel esetén: hálóinget, pizsamát, papucsot, tisztálkodási eszközöket, amennyiben igényli, saját evőeszközt, illetve poharat hozzon magával.

Tisztálkodási lehetőségek:

A fekvőbeteg osztályon minden kórteremben vizesblokk áll rendelkezésre.

Étkezés:

Az Intézmény napi háromszori vagy többszöri étkezést biztosít, diétának megfelelően. A betegek étkezésének rendjét (diéta neme, étkeztetés módja, száma stb.) a betegség természetétől, a beteg állapotától függően az osztályos orvos állapítja meg. Az ápolásra szoruló betegek a kórtermükben étkeznek. Fennjáró betegek étkezésére a társalgóban elhelyezett asztalok mellett is van lehetőség. A látogatók által behozott és el nem fogyasztott élelmiszerek elhelyezése a betegek számára a folyosón lévő hűtőszekrényben biztosított.

Látogatók, látogatási rend:

A látogatás nem korlátozott, de ajánlott 9 órától – 19 óráig. Speciális esetben egy hozzátartozó a beteg mellett maradhat az osztályvezető beleegyezésével.

Elhelyezés:

3 illetve 4-ágyas szobákban történik a betegek elhelyezése.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

A társalgóban TV áll rendelkezésre.

Az osztály folyosója előtt italautomata található.

Rendszeres lelkigondozói hozzáférés.  Hetente egy alkalommal lelkész, rendszeresen mentálhigiénés munkatárs látogat a kórházba.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei:

Az Osztályon zárható szekrényekben tárolják a betegek ruháit, cipőit. A nagyobb értékű tárgyak, illetve pénz tárolására a Kórház Pénzügyi Osztályának Pénztárában van lehetőség. Az osztályon tartott pénzért, értéktárgyakért felelősséget vállalni nem tudunk.

Betegszállítás:

A betegszállítás orvosi elrendelés alapján, a beteg állapotának és igényének figyelembe vételével történik. Hozzátartozó a beteget az osztályvezető engedélyével az udvarra leviheti. Ehhez kerekesszék biztosított.