Fül- Orr- Gégészet, Fej- Nyak és Arc- Állcsontsebészeti Osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Gilincsek Lajos

Osztálynapló

Osztály neve:
Fül – Orr – Gégészet, Fej – Nyak és Arc – Állcsontsebészeti Osztály (Fül-orr-gégészet)
Oszt. Vez. orvos:
Dr. Gilincsek Lajos
Szakdolg. vezető:
Lukács Ferencné
Telefon:
82 501-349

Általános tájékoztató a Fül – Orr – Gégészet, Fej – Nyak és Arc – Állcsontsebészeti Osztály fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban.

Az osztály elhelyezkedése (térkép):

S24. épület. II.em. (térkép)

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Tájékoztatás előzetes írásbeli nyilatkozat kitöltése után a beteg által megjelölt személyeknek adható.

Mivel foglalkozik az osztály:

Az osztály ellátja Somogy megye lakosságát, a területi ellátási kötelezettségéhez tartozó települések akut fül-orr-gégészeti teendőit (fulladás, vérzés, idegentest, szédülés, akut hallásvesztés) és a fej-nyaki traumatológiai eseteket, tervezett műtéteket.

Az alap fül-orr-gégészeti műtéteken kívül végzünk:

  1. hallásjavító műtéteket (sanatio, reconstructio)
  2. FESS (endoszkópos melléküreg sebészet)
  3. fej-nyak daganatok teljes körű műtéti és kombinált (sugárkezelés és kemoterápia) kezelését az Onkológiai Osztállyal és az Onkoradiológiai Centrummal együttműködve
  4. nyálmirigyek sebészete
  5. hangréstágító műtétek
  6. Lézersebészet
  7. Plasztikai műtétek
  8. Traumatológiai ellátások
A szájsebészeti fekvőbetegek ellátása az Osztályon történik.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre:

Sürgősségi Betegcentrumból, járóbeteg szakambulancián keresztül, háziorvosi beutalóval kerülhet sor osztályos felvételre.

Az osztályon a kezelés irányítója:

Operáló orvos és osztályos orvos követi az Ön gyógyítását. Kezelését az osztályvezető főorvos szakmai felügyeletével bent fekvése alatt.

Mit hozzon magával felvételkor?

Felvételéhez az alábbi dokumentációkat kérjük: korábbi leletek, ami jelenlegi műtéthez, kezeléséhez szükséges, más intézményben készült CT felvétel, anaesthesiológiai ambuláns lap, beleegyező nyilatkozatok.

Pizsama/ hálóing, pohár, köntös, papucs, legalább 2 db törölköző, alsónemű, tisztálkodási felszerelés, fogkefe, fogkrém, WC papír, papírzsebkendő.

Mit ne hozzon magával?

Nagy összegű készpénzt, ékszereket.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Műtétet megelőző nap este 10 óráig ételt, éjfélig folyadékot fogyaszthat, beavatkozás reggelén az altatóorvos rendelése szerinti rendszeresen szedett gyógyszereit be kell venni. Ékszerek, fogászati protézist, ki ill. le kell venni. Személyi higiéné, alapos száj toalett után kerülhet sor a tervezett beavatkozásra.

Műtét / kezelés utáni teendők?

Műtétet követően, ha az anaesthesiologus orvos külön nem tiltja, 2 óra elteltével folyadékot fogyaszthat. 6 órán keresztül nem kelhet fel, csak segítséggel. Az Ön ellátása érdekében kérjük, hogy látogatói közül egy közvetlen hozzátartó legyen jelen. Az osztály elhagyását a szolgálatot teljesítő ápolónőnek jelezni szükséges.

Tisztálkodási lehetőségek:

Minden kórterem fürdőszobával, WC-vel ellátott.

Étkezés:

Egyéni tálcás rendben naponta háromszor, ill. lehetőség van dietetikus igénybevételére.

Látogatók, látogatási rend:

LÁTOGATÁSI IDŐ: 09:00– 19:00-IG.

AZ OSZTÁLYON 08:00 – 09:00, VALAMINT 14:00 – 15: 00 ÓRA KÖZÖTT VIZIT és OLYAN SZAKMAI MUNKA FOLYIK, AMELY MIATT EZEN IDŐSZAKOKBAN a LÁTOGATÁS SZÜNETEL!
KÉRJÜK A BETEGEKET EZ IDŐ ALATT TARTÓZKODJANAK A KÓRTEREMBEN.

Elhelyezés:

Az Osztályon egy darab egyágyas, két darab kétágyas, egy darab ötágyas és négy darab négyágyas elhelyezés biztosított. Gyermekek elhelyezése négyágyas kórteremben biztosított.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

TV kis kórtermekben biztosított.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei:

Minden ágyhoz speciális éjjeli szekrény tartozik a személyes dolgok elhelyezésére, fali zárható szekrényben tárolható pl. télikabát, nagytáska.

Adott osztály időbeosztása:

Munkanapokon reggel 8 óra és délután 14 óra az orvosi vizitek ideje. Ezekben az időpontokban a beteg lehetőség szerint az ágyában tartózkodjék.
Ügyeleti ellátás elsősorban az osztályon fekvő betegek gyógykezelésének követése érdekében, ill. sürgős szükség (vérzés, fulladás) elhárítására működik.

Betegszállítás:

Osztályközi vizsgálatok a beteghordozó segítségével, amennyiben a család nem tudja a hazaszállítást megoldani és a beteg közúti forgalomban nem utaztatható a szállítás igénybe vehető.

Zárójelentés:

A kezelőorvos 24 órával megelőzően tájékoztatja Önt hazameneteléről, zárójelentését 10 óráig aláírásával igazoltan kézhez veheti. fülészet