TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0004

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása Somogy megyében, a tüdőgondozó intézetek bázisán” címmel pályázatot valósít meg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0004 azonosító számmal.

Kaposvár, 2014. március 13.

TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0004

A 2013.10.01. – 2014.11.30. közötti időszakban kerül sor 8.070.000 forintos pályázat megvalósítására a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvári és Marcali Tüdőgondozójában.

A csoportos leszokást támogató program célja, hogy a résztvevők egyéni problémáik, dohányzási motivációik, szokásaik megfogalmazásával, az okok feltárásával és az egymásra hatás eszközeivel is támogassák egymást a dohányzásról való leszokásban. A dohányosok hasonló problémákkal küszködő társaiktól, képzett szakemberek vezetésével, kis csoportokban kapnak hasznos tippeket és nyújtanak támogatást egymásnak a leszokáshoz. A tapasztalatok szerint az élmények közös megvitatása, a leszokás napjának együttes kitűzése megerősítő hatással bír.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Országos Dohányzás leszokás Támogatási Módszertani Központ által kidolgozott módszertan alapján 2014 márciusában induló programra a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvári Tüdőgondozójában (82/501-300/1428-as mellék) és Marcali Tüdőgondozójában (85/501-146) lehet jelentkezni telefonon vagy személyesen.

A hat héten keresztül tartó program segítségével, hetente egy alkalommal, alkalmanként 8-10 dohányos közösen, egymást is motiválva, szakember irányításával szabadulhat meg a szenvedélyétől.

A csoportos tanácsadás mellett egyéni tanácsadásra is lehetőség van a tüdőgondozókban, ahol a támogatást végző szakemberek, igény szerint, egyénileg segítik a dohányosokat a leszokásban.

Sikeres programmal jelentősen csökkenthető, illetve megakadályozható az egyén további egészségromlása, és az ebből fakadó társadalmi, gazdasági terhek is.

2__eu_c_fekvo_korhaz_a2_smkmok_skr_vagott

______________________________________________________________________________________________

Összefoglaló

a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0004
azonosító számú projektjéről

Kaposvár

2014. február 24.

1.     A projekt összefoglaló adatai

A projekt címe:                  Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása Somogy megyében, a tüdőgondozó intézetek bázisán

Projekt összköltség:                                                       11.540.000 Ft

        Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház          8.070.000 Ft

        Siófoki Kórház-Rendelőintézet                              3.470.000 Ft

Támogatási intenzitás:        100 %

Megvalósítás ideje:             2013.10.01. – 2014.11.30.

2.     A projekt célja

A csoportos leszokás támogatási program célja, hogy a résztvevők egyéni problémáik, dohányzási motivációik, szokásaik verbalizálásával, az okok feltárásával és az egymásra hatás eszközeivel is pozitív motivációt nyerjenek a dohányzásról való leszokásához. A dohányosok hasonló problémákkal küszködő társaiktól, képzett szakemberek vezetésével működő kis csoportokban kaphatnak hasznos tippeket és nyújthatnak egymásnak támogatást a leszokáshoz. A tapasztalatok szerint az élmények közös megvitatása, a leszokás napjának együttes kitűzése extra motivációt adhat.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Országos Dohányzásleszokás Támogatási Módszertani Központ által kidolgozott módszertan alapján 6 héten keresztül, hetente 1 alkalommal, alkalmanként 8-10 dohányos közösen, egymást is motiválva, szakember irányításával szabadulhat meg a szenvedélyétől. A dohányzásról való leszokást segítő csoportos tanácsadásba legalább 50 fő munkavállalási korú kliens bevonását tervezzük.

A csoportos tanácsadást az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Országos Dohányzásleszokás Támogatási Módszertani Központ által szervezett minősített képzést sikeresen elvégző szakorvosok és szakdolgozók vezetik.

A csoportos tanácsadás mellett, egyéni tanácsadásra is lehetőség van a tüdőgondozókban, ahol a támogatást végző szakemberek, igény szerint, egyénileg segítik a dohányosokat a leszokásban.

Sikeres programmal jelentősen csökkenteni lehet, illetve meg lehet akadályozni az egyén további egészségromlását és az ebből fakadó társadalmi, gazdasági terheket is.

3.     A megvalósítás helyszíne

A pályázat megvalósítására a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, mint Konzorciumvezető irányításával, a Kaposvári (7400 Kaposvár, Tallián Gyula utca 20-32.) és Marcali Tüdőgondozó (8700 Marcali, Széchenyi utca 17-21.) mellett a Siófoki Kórház-Rendelőintézet Siófoki Tüdőgondozójában kerül sor.

4.     A projektmegvalósítás szervezeti felépítése

A projektmenedzsment 1 fő projektmenedzserből, 1 fő projekt asszisztensből és 1 fő szakmai vezetőből épül fel. A projektmenedzsment tagjait a Konzorciumvezető foglalkoztatja.

A projekt sikeres megvalósításán és a csoportos dohányzás leszoktatást támogató tanácsadások szervezésén és lebonyolításán, a páciensek támogatásán 2-2 fő szakember dolgozik minden bevont tüdőgondozóban.

5.     A projekt szakmai felépítése

A projekt fedezetet biztosít a csoportos tanácsadást vezető szakemberek részére az előírt képzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyamon való részvételre, valamint a csoportos leszoktatási tanácsadásokat vezető szakemberek munkájának finanszírozására.

A projekt keretében a bevont tüdőgondozók csoportos leszokást támogató helyiségeinek részleges felújítása mellett beszerzésre kerülnek továbbá a csoportos tanácsadások megvalósításához szükséges bútorok és eszközök is.

A fentieken kívül az elnyert támogatás biztosít fedezetet a projekt és annak céljainak népszerűsítésére is.

______________________________________________________________________________________________

2015 | 02 | 17

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Sajtóközlemény

„Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása Somogy megyében, a tüdőgondozó intézetek bázisán”

2013.10.01. – 2015.02.28. között került sor a 11 és fél millió forintos pályázat megvalósítására a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvári és Marcali, valamint a Siófoki Kórház-Rendelőintézet Tüdőgondozójában.

A projekt célja a dohányzásról való leszokás támogatása volt. A 6 héten keresztül tartó program segítségével, hetente 1 alkalommal, alkalmanként 5-10 dohányos közösen, egymást is motiválva, szakember irányításával szabadulhatott meg a szenvedélyétől.

A több mint 150 résztvevő egyéni problémáik, dohányzási motivációik, szokásaik megfogalmazásával, az okok feltárásával és az egymásra hatás eszközeivel is támogatták egymást céljaik elérésében. A csoportos tanácsadás mellett egyéni tanácsadásra is lehetőség volt, ahol a támogatást végző szakemberek, egyénileg segítették a dohányosokat a leszokásban. A program eredményeként már 20 résztvevő szabadult meg sikeresen a szenvedélyétől.

A projekt lezárását követően sem maradnak magukra a korábbi résztvevők és az újonnan leszokni vágyók sem. A megkezdett csoportos és egyéni tanácsadások továbbra is ingyenesen elérhetőek a megye lakossága számára. Jelentkezni lehet személyesen vagy telefonon a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvári Tüdőgondozójában (82/501-300/1428-as mellék) valamint Marcali Tüdőgondozójában (85/501-146) illetve a Siófoki Kórház-Rendelőintézet Tüdőgondozójában (84/310-098).

D_tabla

 TÁMOP-6.1.2.-13/1-2013-004