Ápolási Osztály – Mosdós

Osztályvezető: Horváthné Vágó Erzsébet

Osztálynapló

Osztály neve:
Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ápolási osztály
Osztályvezető:
Horváthné Vágó Erzsébet
Telefon:
82 579-522 vagy 82 579-519

Általános tájékoztató az Ápolási osztály fekvőbeteg ellátásával kapcsolatban.

Az osztály elhelyezkedés:

Mosdós, Petőfi Sándor u. 4., B pavilon – 1 emelet.

Előjegyzéssel kapcsolatban:

A betegek az osztályra Felvételi kérelem dokumentummal érkeznek, melyet előzetesen beteg vagy hozzátartozó ír alá, miután aktív fekvőbeteg osztályon javasolták a további ápolási tevékenység szükségességét, vagy háziorvos kifejezett ápolási céllal kér elhelyezést az Ápolási osztályon. Ilyen értelemben várólista van, de nincs hosszú várakozási idő, azonban a felvételi kérelem dátumáról ill. az orvosi beutalón jelzett dátum lehetővé teszi a sorrendiség betartását.

Mivel foglalkozik az Ápolási osztály:

Az Ápolási osztályon az ápolási tevékenység elsődleges, a beteg állapotának stabilizálása, önellátó képesség helyreállítása vagy javítása, magas szintű ápolási tevékenység biztosítása mely során az ápolási tevékenység folyamatos. Orvosi tevékenység felügyeleti jellegű.

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Kórház aktív osztályairól, háziorvosi beutalóval minden esetben a hozzátartozó vagy beteg kérelme alapján.

A beteg felvétele előtt Nyilatkozat dokumentumot is alá kell írni, mivel az intézmény Térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások Szabályzatában az Ápolási osztályon tartózkodás térítésköteles, mely összeg naponta 2000 Ft, ami tartalmazza a teljes 24 órás ápolási szolgáltatást, gyógyászati segédeszközöket / nadrágpelenka, járókeret, kerekes szék használata/ gyógyszereket, gyógytorna és mentálhigiénes szolgáltatást.

Az osztályon a kezelés irányítója:

Mivel az Ápolási osztályon az elsődleges az ápolási tevékenység, ezért elsősorban az ápolás széles körű alkalmazását, tervezését az osztályvezető ápoló végzi, természetesen rendkívüli állapotváltozás esetén rendelkezésre állnak belgyógyász szakorvosok és bármely szakorvos elérhető az intézményben.

Mit hozzon magával felvételkor?

A beteg felvételekor az előző orvosi leleteit, beutalót és a higiénes szükségleteinek kielégítéséhez szükséges eszközöket.

Mit ne hozzon magával?

Értéktárgyakat, pénzt, mivel ezekért felelősséget vállalni nem tudunk.

Tisztálkodási lehetőségek:

Az osztályon 3 női és 3 ffi fürdő áll rendelkezésre a betegeknek, akadálymentesítés biztosított. Minden kórteremben hideg meleg vizes blokk áll az ápoltak rendelkezésére. Az ápolók az alapvető tisztálkodási tevékenységeket teljes mértékben kielégítik az ápoltak számára, naponta rendszeres fürdetés, hetente hajmosás, körömápolás és szükség szerint hajvágás.

Étkeztetés:

Naponta 3x biztosított, dietás nővér napi rendszerességgel látogatja a betegeket, lehetőség van diéta igénybevételére. Az ápoltak számára külön étkező, társalgó áll rendelkezésre.

Látogatók, látogatási rend:

Látogatás nem korlátozott, de ajánlott 09:00-18-ig. Az ápolási tevékenységek idejére látogató a kórtermekben nem maradhat.

Elhelyezés:

5 db 2 ágyas szobával, és 8 db 5 ágyas szobával rendelkezünk.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

Hetente 1 alkalommal istentisztelet, rendszeres lelkigondozói hozzáférés, naponta időjárás függvényében udvari séta.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei:

Személyes tárgyai tárolására a kórteremben lévő beépített szekrényekben van lehetőség. Értéktárgy megőrzés is lehetséges az intézmény Pénzügyi osztályán.

Az osztály időbeosztása:

  1. Az osztályon az alapvető ápolási tevékenysége/ fürdetés, ágyazás, borotválás, körömvágás, hajvágás 7-9 óráig tart 9-től reggeli,
  2. Az étkezés után szakápolási tevékenységek végzése, infúziós kezelés, közben gyógyszerelés, krónikus sebek ellátása, mobilizálás, gyógytorna, mentálhigienes foglalkozások.
  3. 13 órától ebéd, önálló étkezés ill. étkeztetés.
  4. Közben folyamatos betegmegfigyelés, alapvető szükségletek kielégítése.
  5. 17-órától vacsora, gyógyszerelés.
  6. 19-tól pihenés és alapvető szükségletek kielégítése és betegmegfigyelés.

Betegszállítás:

Intézeti belső szállítás, saját szállítóeszköz/tolókocsi, kerekes szék, OMSZ.